İçeriğe geç

Nörosanat Kod Nedir ?

NöroSanatKod çalışması Türkiye’de bu alanda yapılmış ilk bilimsel-sanatsal çalışmadır. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar ile sanatın etkilerini bilimsel olarak da kanıtlayıp, insan üzerindeki izdüşümlerini kaydedebilmek, anlık değişimleri görmek ve bu değişimleri sanat ekonomisi alanında da anlamlı verilere dönüştürmek mümkün olabildi. Bu sayede duyguların saniye saniye değişimlerini kaydedip, sanatın duygulara nasıl süzüldüğü ilk defa ölçümlendi. Bu çalışma sonucunda ise katılımcıların deneyime ilk başladıkları anla, deneyimin sonlandığı andaki duygusal rezonanslarının değiştiği ve enstelasyon içinde bilinç dışına giden mesajların duygulara eşlik ettiği gözlemlendi. Nöro ölçüm başlamadan, bir başka ifadeyle gönüllü denekler enstalasyonu deneyimlemeye başlamadan içinde bulundukları ruh hali beyin görüntüleme cihazıyla kaydedilerek baseline oluşturulmuş ve sonrasında enstalasyon içinde yürümeye başladıklarında her bir sanat eserinin etkisini ölçümleyip, her bir değeri baştaki baseline’dan çıkartarak adeta duyguların deltası (deneyim öncesi duygu durumuyla deneyim anındaki duygu durumu arasındaki fark) hesaplandı. Böylelikle, sanatın insanda yarattığı değişim onlara tek bir soru dahi sorulmadan, objektif biçimde ölçümlenmiş oldu. Türkiye araştırmacılar derneği Baykuş Ödüllerinde İnovasyon ve Topluma Fayda Kategorilerinde Altın Ödül sahip olmuştur. Ayrıca Araştırmayı yapanKurum en iyi araştırma ödülünü yine Samsara Nörosanatkod projesi ile altın ödüle layık görülmüştür. Projenin makalesi hakemli dergi sürecindedir.

Nörosanat Çalışma Kapsamı

Öncelikle sanatın insan üzerindeki etkisi ölçümlenmiş, sırasıyla farkla sanat disiplinlerindeki sanatçıların yaratım alanlarının oluşmasında yer alan veriler çıkartılacaktır. Daha sonra sanat disiplinlerinde ilk veriler oluşturulduktan sonra çalışma farklı disiplinler arasındaki yaratım etki alanları irdeleyecektir Çıkan sonuçlardaki hedefimiz alanında ilk defa yapılması sebebiyle sanatçının ve sanatın yaratım etki alanınının insan üzerindeki etkisini yorumlamaya ışık tutacak bilgiler elde edeceğini yönündedir. Araştırma sırasında çeşitli yazılı ve görsel kaynaklarının yanı sıra, internet veri tabanı ortamından da yararlanılmıştır. Bu çalışmada nöro ölçümleme, frekans ölçümleri, Kuantum teorisi ve analiz yöntemi ve yaratım psikoloji yöntemlerinden yararlanılmıştır.Yaratıcılık, birçok açıdan sanatçı kişilik için bir zorunluluktur. Çünkü kendi dünyasındakileri aktarmak ve kendini gerçeklemek zorundadır. Belki de sanatçı, diğer insanlar gibi bazı anlatım ve kendini ifade yöntemlerini efektif kullanamadığı için yaratım yapmak zorunda hisseder kendini. Bu durumda sanatsal yaratıcılık, kişilik niteliğine bağlı olarak gelişir. Her ne kadar sanat eseri için belirli şartlardan biri izlek olması gereği olsa da, izlek olmaksızın, sanatsal yaratım zaten yaratan için içsel ihtiyaç, ya da kısaca kişiliğinin gereği olduğu düşünülebilir. Ayrıca yaratıcılığın temel bileşenlerinden biri de özgünlüktür. Bütün bunların yanında yaratıcılık, yeni ilişkiler, bakış açıları, betimleme yolları ve sezmeyi de içerir. Bireyle başlayan yaratıcılık, en çok da öznel olmasıyla farklılaşır. Kişiliğini oluşturmuş bu birey herkesten farklıdır artık, sanatçıdır. Kendi kişiliğinin gereğidir yaratıcılık. Buna bağlı olarak anlamı da değişir. Sanatçı, süreç, yapıt ilişkisinde; yaratıcı kişiliğe sahip olan birey, bu bireyin yaratma sürecinde geçirdiği değişimler ve buna bağlı olarak ortaya çıkana yapıt olarak adlandırılabiliriz.

Tabi ki de bu süreç, sanatçı için hayli yıpratıcı bir süreçtir ve kendisi bu sürecin sonunda ortaya çıkan yapıtla ilk defa karşılaşır. İçinin dışsal ifadesidir yapıt ve sanatçının her türlü izini taşır. Bu bağlamda yaratıcılık genel tanımların yanı sıra özneldir. Çünkü sanatsal yaratım sürecinde yaratıcılık, sanatçı kişiliğe göre değişken ve kişisel bir süreci barındırır. Genel olarak irdelediğimizde yaratıcılık, genellikle problem çözme becerisi olarak değerlendirilir fakat gerçek yaratıcılık süreci, öncelikli olarak problemi fark etmeyi ve bu probleme analitik bir bakış açısı ile farklı çözümler geliştirmeyi gerektiren bir süreçtir. Buradaki problem elbette ki kişinin, kişiliğine ve benlik durumuna göre şekillenir. Bu durumda yaratıcılık kişinin yaşadığı içselsorunsalına göre, ortaya yeni bir ürün koyma zorunluluğundan çıkıp, var olan ürünlerden sentez yapma, analitik bakış açısı geliştirme, yeni yöntemler bulma, yeniliklere kendine göre uyum sağlama ve bilinen ürünü, konvansiyonel işlevinin yanı sıra değişik formlara dönüştürebilmektir. Bu yaklaşımdan farklı olarak sanatsal yaratıcılığın ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bazı bilim adamlarına göre yaratıcılık ölçülebilir bir olgudur. Bu noktada sanatçının öznel ve bireysel alanlarına dokunmadan bu yaratım hali ve alanın çekiciliğini izlek üzerinde ki etkilerini ölçmek mümkünüdür? Bu mümkünlük dahilinde izlek üzerindeki etkileri yaratıcı endüstrileri geliştirici rapor ve verileri elde etmemize olanak verebilir mi? Samsara Nörosanatkod bu bağlamda sanatçının etki alanları ve sanat ekonomisine etkilerini doğrudan ve dolaylı olarak araştırmayı hedefleyen bir yöntemdir. Bu noktada yapılan ilk çalışma şu kapsamla ele alınmıştır.